Jak najskuteczniej dbać o odporność?

Warto się wysypiać – dobry sen to podstawa

Niewystarczająca ilość snu może prowadzić do trudności z koncentracją, podwyższony stres, negatywny nastrój, niski poziom energii. W czasie dobrego odpoczynku białe krwinki najszybciej się regenerują i produkują najwięcej przeciwciał.

  • Dobry sen powinien trwać nieprzerwanych 7-9 godzin.
  • Wcześniej warto przewietrzyć pokój, wyeliminować urządzenia jak komputery, smartfony, telewizor przynajmniej na 2 godziny przed snem.
  • Postraj się wprowadzić rutynę i chodzić codziennie w tych samych godzinach spać.

Jedz Wartościowe posiłki – czyli jakie?

Zrezygnuj z jedzenia przetworzonego, fast foodów, albo ogranicz je do minimum. To żywność, która zawiera dużo cukru, soli, nasyconych kwasów tłuszczowych. To uzależnia. Piraminda zdrowego żywienia warto ją mieć na uwadze i starać się z niej korzystać.

Relaks i dużo uśmiechu

Wyczerpanie i niewyspanie osłabia nasz organizm i prowadzi do wystąpienia infekcji bakteryjnych. Śmiech pozytywnie nas nastraja, zwiększa produkcję komórek odpornościowych, obniża stres.

Wysiłek fizyczny

Nie tylko wpływa na odporność ale również zmniejsza stres, zwiększa produkcję endorfin. Wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu to dopiero ładunek energetyczny dla naszego mózgu.

Postaw na naturalne zwiększanie odporności

Wzmocnij się pijąc herbaty zwiększające odporność, herbaty zawierające lukrecję.

Techniki redukcji stresu

Joga, medytacja, spędzanie czasu z rodziną, przyjaciółmi, osobami pozytywnie nastawionymi. Prowadzi to do wzmacniania układu immunologicznego.

Codziennie musisz dostarczać organizmowi niezbędne witaminy, minerały i błonnik. Należy pamiętać o suplementach głównie witaminie D ,witaminie C, które wspomagają odporność także witaminie B12 jeśli nie jemy mięsa.

Produkty bogate w witaminę C:

  • warzywa: brokuły, brukselka, czerwona papryka, kalarepa
  • owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kiwi, wiśnia, owoce z dzikiej róży

Porzeczki są dobre w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Główne odmiany to czerwona, czarna i biała.
Czarna porzeczka to źródło witaminy C. Zawiera tez witaminy z grupy B, E oraz minerały magnez, wapń, żelazo, sód.

Porzeczka pomaga w tworzeniu się kolagenu. Pomaga w opóźnianiu efektów starzenia się skóry. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Czarna porzeczka ma też pozytywny wpływ na narząd wzroku, przede wszystkim nawilża je, spowalnia rozwój jaskry.

Czarna porzeczka idealna do deserów, soków.

Dbałość o odporność to najlepsza obrona przed wirusami. Warto dbać o naszą odporność i samemu możemy się przyczynić do jej polepszenia i

Co obniża naszą odporność?

Do obniżenia odporności przyczyniają się między innymi używki:

  • Jak alkohol narkotyki papierosy
  • Zła dieta

Jeśli chodzi o dietę, w naszej diecie powinny być płatki owsiane. Wpływają one na obniżenie poziomu złego cholesterolu.  Zawierają magnez, żelazo, witaminy z grupy B.

Teraz mamy duży wpływ na to, by podnieść naszą odporność. Przede wszystkim mamy dostęp do gotowych wysokojakościowych herbat na wagę, gdzie podana jest informacja jaki wpływ ma ona na nasz organizm, jaką funkcję pełni.

  • niedobory snu
  • brak ruchu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*