Blacha „keksówka”
Piekarnik rozgrzej do 170C z termoobiegiem i piec przez 45-50 minut
100 g gorzkiej czekolady (najlepiej tej 75% kakao)
100 g masła
150 g cukru pudru (podziel je sobie na dwie wagi 100 g i 50 g)
3 jajka małe (2 jaja do masy czekoladowej + 1 jajko do masy serowej)
50 g mąki pszennej
80 g malin lub wiśni
250 g sera najlepiej ten z wiaderka Turek lub z Wielunia/z Garwolina
Masa czekoladowa
Czekoladę 100 g rozpuść i ostudź. 100 g masła i 100 g cukru pudru utrzyj na gładką masę i dodaj 2 jajka. Wbijaj po jednym jajku. Miksuj dalej i wlej roztopioną schłodzoną czekoladę. Na koniec dodaj mąkę 50 g. Masę przełóż do formy i wygładź łyżką.
Wyłóż wiśnie lub maliny 80 g.
Masa serowa
Na niskich obrotach delikatnie i niedługo utrzyj ser 250 g dodaj 50 g cukru pudru i 1 jajko. Masa ma być gładka. Wylej masę serową na czekoladową.
Wstaw do piekarnika włączony z termoobiegiem 170C i piec przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i po 5 minuta uchyl go i studź ciasto w piekarniku.