ciasto na pizzę fotografia

Idealne ciasto na pizzę i pizza

Ciasto na pizzę, składniki:
265 g wody
0,5 łyżeczki cukru
395-400 g mąki
10-15 g oliwy
9-10 g soli
10 g drożdży sprawdzić w termomixie

Mozzarella kulki pokrój i wysusz na ręczniku, by odsączyć nadmiar wody.

Piekarnik rozgrzej do 250 C góra/dół, blacha bliżej góry.

Do termomixa wlej wodę 265 g. Najlepiej zastosować zimną wodę, by spowolnić pracę drożdży, mąka też wchłonie więcej wody, mniej
się będzie lepić ciasto podczas wyrabiania. Dodaj też resztę składników i wyrabiaj 10 minut.

Przełóż do miski, opruszonej mąką i przykryj. Najlepiej czekaj na wyrośnięcie 8 h. Potem wyjmij, wywiń, by zachować w środku tlen i czekaj kolejne 2 h. Po tym czasie rozłóż pizzę jako okrąg, brzegi grubsze i posmaruj całą pizzę oliwą. Będzie chrupać po pieczeniu. Nałóż na to składniki i włóż do piekarnika.

Jak już jesteśmy przy robieniu pizzy, to kolejny ważny czynnik to sos na pizzę. Albo zrobimy go sami albo użyjemy gotowego z pomidorów Pelati.

Pieczemy ok 10 min.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *