Tort Pavlowej

Beza z 4 białek
4 białka
szczypta soli
170g cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
ewentualnie 1 łyżka kakao

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać po trochu cukru i ubić. Potem dodać ocet i ewentualnie kakao + mąkę kukurydzianą.
Wyłożyć na blachę i uformować okrągły placek, piec na dolnej półce wpierw w 200C przez 2 minuty i obniżyć temp. do 150C i piec 40 min. Wyłączyć piekarnik i zostawić w zamkniętym piekarniku najlepiej do rana.

Krem z mascarpone
70g śmietany kremówki – kremówki musi być znacznie mniej niż mascarpone, wówczas masa będzie sztywniejsza
15 g cukru pudru
ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej
125g serka mascarpone (ewentualnie by trochę odchudzić krem, można dodać trochę serka ricotta, np. 100g mascarpone i 25g serka ricotta)

Ubić kremówkę (wyjętą schłodzoną z lodówki) i dodać do niej wpierw cukier, potem serek mascarpone+ricotta.

Dolny kawałek bezy wysmarować przykładowo dżemem z jagód lub jeżyn, na to wyłożyć krem z mascarpone i przykryć górę bezą. Albo wyłożyć krem na bezę i nie kroić jej.
Gotowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*