3 łyżeczki curry
1 łyżeczka jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka ketchupu
1 duży ząbek czosnku
250 g mielonego mięsa z indyka
garść posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka zmielonego kuminu
szczypta kurkumy
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka płaska soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wody
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki chwilę z mięsem (nie za długo je mieszaj). Uformuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym po 3 minuty z każdej strony.Przypiecz na grillu bułki hamburgera i w środek włóż sałatę, plasterki cebuli, ogórek i kotlet. W moździeżu rozgnieć 2 ząbki czosnku z solą, dodaj jogurt naturalny i pokrój koperek i szczypiorek. odrobina cytryny i gotowe.