Kasze i ich właściwości

Siemię lniane ogranicza skoki insuliny, jest źródłem kwasów omega-3. Łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego
Ziarna konopii zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminę B, E. Najlepiej łuskane spożywać. Można zrobić pesto i zblendować z bazylią i parmezanem.
Komosa ryżowa – występuje w 3 odmianach: czerwona, biała i czarna. Najszybciej gotuje się biała i jest najbardziej miękka
wzmacnia organizm, zwłaszcza nerki
zawiera sporo magnezu, co ułatwia koncentrację
rozgrzewa i dodaje energii
uzupełnia niedobór witamin, minerałów
duża zawartość błonnika, białka, idealna po treningu
przeciwdziała zaparciom
zawiera sporo wapnia więcej niż mleko, odgrywa znaczącą role w przyswajaniu wapnia
oczyszcza z toksyn, i eliminiacja tłuszczu
ma niski indeks glikemiczny
produkt bezglutenowy
Kasza jaglana zawiera sporo żelaza, cynku. Ma działanie odkwaszające. Koktajl – banan, mleko migdałowe, jabłko.
Kasza gryczana – zawiera sporo białka, żelaza i magnezu, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni przed zimnem, uodparnia. Idealna w czasie zimy.Lepsza jest jej niepalona odmiana
Amarantus – lekkostrawny, duża zawartość błonnika i żelaza (idealny przy anemii), przeciwdziała zaparciom, obniża wysoki poziom ciśnienia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart