Zawierają sporo białka, która zawarta jest w soczewicy.
2/25 szkl.ugotowanej soczewicy
2/25 szkl. wody
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/4 łyżeczeki pieprzu
3 posiekane ząbki czosnku
1/25 szkl. drobno posiekanej cebuli
2 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. rozdrobionych nasion lnu
1,5 szkl. jarmużu, szpinaku lub innych zielonych liści
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy dijon
1 łyżeczka soli morskiej
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej papryki
3 łyżki octu balsamicznego
3 szkl. drobno pokrojonych pieczarek
3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Soczewica, pietruszka i 1 ząbek czosnku i 1/4 szkl cebulki w garnku zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Przykryj częściowo, gotuj ok. 35 min aż soczewica wchłonie wodę i stanie się miękka.
Inne produkty przesmaż i duś około 5 minut. Potem wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Można pognieść. Wstaw na 30 minut do lodówki, wyjmij uformuj kotlety na burgery i układaj je na blasze z pergaminem lub smaż na patelni grillowej 3-5 minut z obu stron. Usmażone możesz zamrozić, te które nie wykorzystasz.
Wychodzi 12 hamburgerów o średnicy 10 cm