Dodawaj kurkumę na początku gotowania, by wydobyć jej aromat, smak i intensywny żółty kolor. Łącząc ją z papryką jej wartość odżywcza wzrasta wielokrotnie. Kurkuma oczyszcza krew, działa przeciwzapalnie. Leczy infekcje i zapalenia.
Kurkuma indyjski napój, usprawnia pracę mózgu pomaga w trawieniu, pomaga w pracy wątroby. Działa antybakteryjnie oczyszczająco, przeciwzapalnie, antywirusowo, antynowotworowo.Idealnie działa w przypadku bólu i stanów zapalnych. Zmniejsza ryzyko chorób, wzmacnia odporność, jest bogata w magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń, witaminy B, C, K, wzmacnia układ odpornościowy.
Kurkuma idealnie nadaje się, by zrobić sobie maseczkę nawilżającą, oczyszczającą.
Kurkuma jest przyprawą znaną ze swoich prozdrowotnych właściwości, a zawdzięcza to głównie zawartości kurkuminy – naturalnej substancji występującej w jej kłączu. Kurkumina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Aby zwiększyć działanie kurkumy warto dodać do niej odrobinkę pieprzu, z tym składnikiem mamy zwiększone efekty działania kurkumy.