Uzbecki lepioszka

Od czasu do czasu nie zaszkodzi i można zjeść coś bardziej kalorycznego. Oto lepioszka, lepsze niż niejeden chleb z piekarni.

Składniki:
400 g mąki
1 szkl woda + trochę mleka
15 g świeżych drożdży
Sól
1 ubitego jajka

Sposób przygotowania:
1. Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstawić w cieple do wyrośnięcia
2. Zmieszaj mąkę i sól w misce. Zrób w mące wgłębienie i przygotowane wcześniej drożdże i resztę wody i mleka
3. Ugnieć ciasto i podziel na 4 części i zostaw na 15 minut
4. uformuj z każdej części placuszki tak by końce były grubsze. średnica ok 15 cm. w środku nakłuj je widelcem
5. posmaruj je jajkiem i piec  w 180 stopniach lub na patelni do zarumienienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*