2 jajka M lub L w temperaturze pokojowej, żółtka i białka osobno
60 g mąki pszennej TYP 500-550
250 ml letniego mleka (2%, 3,5%, może być też mleko kokosowe)
75 g drobnego białego cukru
65 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 82% tłuszczu
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli do białek
Piekarnik ustawiamy na temp 160-165⁰C. Formę keksówkę przygotowujemy (ja mam silikonową więc niczym nie smaruję).
Ubijamy wpierw żółtka z cukrem do białości. Cały czas miksujemy i dodajemy ostudzone masło, aromat wanilii. Potem po trochu wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko i mieszamy dalej aż wszystko się wymiesza dokładnie.
W drugim pojemniku ubijamy białka z odrobiną soli, na sztywną masę tak jak do bezy.
Teraz tylko wystarczy połączyć ze sobą masy. Dodajemy do masy z żółtek masę białej i delikatnie je wymieszaj. Powstanie rzadka masa,którą wlewamy do keksówki.
Pieczemy 40 minut i wyłączamy piekarnik. Po 2-3 minutach uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy ciasto do wystudzenia w piekarniku.
Wierz ciasta będzie przyrumieniony, poruszając formą ciasto powinno nie powinno się „telepać” Masa powinna być ścięta.WIerz ciasta przypomina biszkopt – jest lekki puszytsy
Moje ciasto piekłam 50 minut, stąd prawie połowa spodu jest mocniej ścięta. Góra jest biszkoptowo lekka i puszysta, leciutko przypieczona – środek, kremowy jak budyń w napoleonce.