Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ziemniakami

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki dla 2 osób:
2 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane na twardo jajka
garść natki pietruszki (ja lubię dużo, ale można mniej według uznania)
3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami
1 łyżka soku z cytryny
pomidorki cherry
2 ogórki konserwowe
kilka liści sałaty lodowej
puszka tuńczyka najlepiej bonito
2 suszone pomidory
garść oliwek pokrojonych na plasterki
dla zaostrzenia smaku można dodać papryczki jalapenos lub 1 łyżeczkę pasty harissa
ewentualnie można ją też wzbogacić kilkoma anchois

Jajka ugotować i pokroić w na ćwiartki
Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę
Do dużej miski wsyp posiekane oliwki, natkę pietruszki, 1 łyżkę soku z cytryny, oliwę i pastę harrisa, ogórki pokrojone w kosteczkę.
Następnie dodaj porwaną na kawałki listki sałaty lodowej i wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidorki suszone i
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Wszystko wymieszaj a następnie dodaj tuńczyka 250 g (podsmażonego maksymalnie
1 minutę z każdej strony).
Rybę i jajka układamy na sałatkę i gotowe można podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*