1 kg ziemniaków (nie mącznych)
1/4 pora (część biała)
2 duże pomidory w plasterki
2 małe marchewki starte na małe oczka
tymianek, majeranek
sól, pieprz
śmietanka 36% 250 ml
1 jajko
odrobina gałki muszkatołowej dla smaku
2 duże ząbki czosnku
100g sera gruyere lub cheddar lub rubin
odrobina dla smaku sera lazur
garść natki pietruszki
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać i pokroić w grube plasterki. Można też od razu obrać ziemniaki, pokroić w cieniutkie plasterki, włożyć do zimnej wody by pozbyć się nadmiaru
skrobi. Następnie odcedzić i wysuszyć. Gotować 5 min i odcedzić. Wrzucić do
przygotowanej brytfanki (wysmarowanej odrobiną oleju rzepakowego). Posypać je tymiankiem i majerankiem.
Na ziemniaki polej przygotowany sos serowy:
Smaże na oleju rzepakowym por, potem dodaję marchewkę startą na tarce, dodaję śmietankę,
ząbek czosnku, gałkę muszkatołową i pod przykryciem duszę 5 minut. Potem dodaję ser lazur by się rozpuścił.
Układam ziemniaki, na to pomidory w plasterki na to dorsza zamarynowanego w soli/pieprzu, cytrynie
na to wylewam masę serową i przykrywam pierzynką z kilku ziemniaków zmieszanych z masłem i startym serem żółtym
Piekę 40 minut odkryta góra, piec włączony na podpiekanie od góry lub grill od góry.
35-40 minut i gotowe. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
Podawać najlepiej z sałatką z brokułów z jajkiem i szczypiorkiem.