Pasztet z soczewicy z ogórkami kiszonymi

Czas przygotowania 15 minut + 40 minut pieczenia

Keksówka o wymiarach ok. 21×12 cm

Składniki:
2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę
w moździeżu rozgnieć: 1 liść laurowy, 2 goździki, 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku, 1 ziarno ziela angielskiego
ok 200 g surowej soczewicy czerwonej,
1 ząbek czosnku
ok 80 g suchej kaszy jaglanej /kaszy gryczanej niepalonej (w przypadku kaszy gryczanej konsystencja jest bardziej lepka i możesz dodać mniej oleju)
150 g boczku pokrojonego w kostkę
5-6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
2 małe ogórki kiszone

Ustawić piekarnik na 170 C z termoobiegiem.

2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę smażyć na patelni. Jak się zeszkli dodać przyprawy rozgniecione wcześniej w
moździeżu: 1 liść laurowy, 2 goździki 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku, 1 ziarno ziela angielskiego. Jeszcze chwilę
przysmażyć wraz z 1 ząbkiem czosnku (uwaga, by go nie przypalić bo będzie gorzki).

Około 200 g surowej soczewicy czerwonej ugotować w niewielkiej ilości wody (15 minut gotowania), aż zacznie się rozpadać.
Jak wody jest za dużo odcisnąć, by pasztet nie był potem zbyt mokry.

Około 80 g suchej kaszy jaglanej lub kaszy gryczanej niepalonej ugotować według przepisu.

Zmiksować w blenderze ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną/kaszę gryczaną, podsmażone cebule z przyprawami. Dodać do smaku sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego. Zmiksować wszystko i spróbować do smaku czy ok. Potem dodać 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę i wszystko wymieszać za pomocą łyżki, już nie miksować.

Formę wysmarować tłuszczem i najlepiej dodać zmielone migdały na spód. Wówczas pasztet od dołu nie będzie mokry. Wyłożyć masę na pasztet. Na wierzch można wyłożyć kilka plasterków boczku według uznania.

Pieczemy na środkowej półce do 40 minut maksymalnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*