Oleje wielonienasycone kupuj tylko nierafinowane i tłoczone na zimno. Przechowuj je wyłącznie w lodówce, są przeważnie w ciemnej butelce. Zachowują wówczas dłużej swoje właściwości. Oleje nierafinowane, tłoczone na zimno nie nadają się raczej do smażenia, tylko do sałatek
- Kwasy omega 3 mają działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne.
- Kwasy omega 6 z kolej działają na nasz układ odpornościowy
Oleje do smażenia z wysoką temperaturą dymienia:
Olej z pestek winogron – 210 C
Olej rzepakowy – 204 C. W wersji nierafinowanej jedź go na zimno, olej rafinowany z kolei idealny do smażenia.
Do smażenia i pieczenia – warto też używać masła klarowanego, oleju kokosowego lub palmowego ewentualnie oleju ryżowego.
Oliwa z oliwek extra vergin jest nazdrowsza
Ma kwasy omega 3 i omega 6, witaminę C, E, potas, magnez, fosfor, Działa przeciwstarzeniowo.
Olej sezamowy – obniża ciśnienie
podwyższa poziom dobrego cholesterolu, a obniża złego
Dobry na menopauzę
Olej z pestek dyni – na dobry wygląd skóry, nawilża od środka. Dobry na schorzenie dróg moczowych. Podnosi odporność organizmu. Jedz go po jedzeniu, najlepiej przynajmniej 30 minut po.
Olej lniany – wyrównuje poziom kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3 do odpowiednich proporcji
Obniża ilość złego cholesterolu LDL
idealny przy schorzeniach skórnych
przeciwdziała wysuszaniu skóry
zwiększa poziom tzw. dobrego cholesterolu
Olej rzepakowy zawiera więcej NNKT niż oliwa z oliwek. W przypadku NNKT ważny jest stosunek omega-6 do omega-3, który nie powinien przekraczać 4:1. W przypadku tego oleju stosunek wynosi 2:1. Nasycone kwasy tłuszczowe sa mniej korzystne w naszej diecie. Najlepsze są tłuszcze nienasycone zwłaszcza NNKT.
ma sporo wit. E , ok 25mg /100 g oleju
Idealny zarówno do smażenia, pieczenia, na surowo do sałatek, sosów.
Olej słonecznikowy – jest w nim sporo kwasów tłuszczowych omega 6 , które łatwo się utleniają w wysokich temperaturach, wiec nie powinno się go stosować do do smażenia w temp.170 zaczyna dymić i jest toksyczny dla organizmu idealny za to do sałatek i dań na zimno
najlepiej olej słonecznikowy tłoczony na zimno, nierafinowany
idealny po płukania jamy ustnej – oczyszcza ją z bakterii, grzybów, pasożytów
na czczo płukać jamę 1 łyżką oleju – nie połykać – kilka minut. Potem przepłukać czystą wodą i umyć zęby
Olej z pestek winogron – źródło wit. E, korzystnie wpływa na urodę i serce
zatrzymuje młodość
najsilniejszy antyoksydant (przeciwutleniacz)
wysoki poziom dymienia więc idealny do smażenia
Olej z czarnuszki
na nieświeży oddech, pomocny przy wzdęciach, kaszlu, katarze siennym, bólach stawów, zębów. Pomaga przy poparzeniach słonecznych, trądziku.
olej z awokado
doskonale stymuluje metabolizm kolagenu
w pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej
Olej z orzechów włoskich
1 łyżka=dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3
poprawia kondycję skóry
działa przeciw opryszce
ma działanie przeciwzapalne
dobrze wpływa na układ pokarmowy
do jedzenia na zimno