Mokre ciasto jogurtowo-owocowe

Forma- keksówka
Czas przygotowania: 10 minut + ok. 55 minut pieczenia (do suchego patyka)
PIekarnik rozgrzany do temperatury 160C
Bardzo proste w przygotowaniu i mokre w środku. Idealne dla dzieci.
Można użyć każdego owocu (tylko nie mrożone). Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:
0,5 szklanki cukru
80 ml oleju słonecznikowego
sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
drobno pokrojona skórka z cytryny
1 jajko
300 g gęstego jogurtu, najlepiej greckiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250-255 g maki pszennej tortowej
szczypta soli
200 g dowolnych owoców

Wszystkie składniki włącznie z owocami muszą mieć temperaturę pokojową. Wówczas ciasto na pewno wyrośnie i będzie
lekkie, puszyste. Nie potrzebny tu robot, wszystko mieszamy ręcznie, bez miksera.

Do miski wsypuję 0,5 szklanki cukru, 80 ml oleju słonecznikowego, sok z 0,5 cytryny, skórka drobno pokrojona
z cytryny, 1 jajko, 300 g gęstego jogurtu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Dodać 255 g mąki tortowej + płaska łyżeczka sody + szczypta soli. Dokładnie mieszamy. Powstanie gęsta masa.
Wylewam do formy „keksówki”. Na to kładziemy dowolne owoce nie więcej niż 200 g.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160C i pieczemy do suchego patyka – około 55 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*