
Przyprawy to źródło antyoksydantów i działanie przeciwnowotworowe
Curry wspomaga spalanie tłuszczu
- przyspiesza przemianę materii
- poprawia perystaltykę jelit
Cynamon pomocny przy przeziębieniach
- bólach mięśni, biegunce, osłabieniach
- chorobach skóry
- obniża poziom złego cholesterolu
- wzmacnia nerki
Cząber – idealny do ciężkostrawnych dań
- ułatwia trawienie
- działa moczopędnie
- usuwa wzdęcia
- poprawia perystaltykę jelit
Estragon – zawiera prowitaminę A , wit C
- działa wiatrpędnie, przeciwwzdęciowo
- poprawia trawienie
- zmniejsza bóle menstruacyjne
Gałka muszkatałowa – oczyszcza krew
- idealna przy zmęczeniu, ospałościpoprawia krążenie
- zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie skóry
- źródło antyoksydantów
- idealna do szpinaka i brokułów
- reguluje trawienie
- Goździki – to nie tylko źródło aromatu, ale również w zdrowotne korzyści dla naszego zdrowia. Goździki idealnie pasują do naparów jesienno-zimowych, do herbaty z dodatkiem przypraw korzennnych.
Goździki,które utrzymują się na powierzchni to goździki świeże, tak własnie można je poznać.
- wzmacniają układ immunologiczny
- idealne do pieczonych jabłek i czerwonej kapusty
- oczyszczają z toksyn, usuwają wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów
- Witamina A, C, E, B6, K
- Źródło potasu, wapnia, cynku, sodu, żelaza
- Mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze
- Pomagają zwiększyć odporność
Imbir – hamuje powstawanie zakrzepów
- zawiera wapń, magnez, potas
- poprawia ukrwienie mózgu
- zwiększa wydajność umysłową i koncentrację
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- wzmaga apetyt
- idealny na wzdęcia, działa rozkurczowo
- pomaga chorym stawom
- idealny na migreny czy bóle mięśni
- idealny przy przeziębieniu, bólach gardła
- nie stosować w przypadku gorączki
Kardamon
- idealny w połączeniu z kawą, daje cudowny aromat i smak. Można też dodać rozgniecione ziarno do gotującego się ryżu czy kaszy, do koktajli
Kmin rzymski=kumin – dodatek do burgerów, hummusu, zup z soczewicą
zawiera żelazo, wapń, magnez, idealny na zaparcia
Koper włoski – na stany zapalne w jelitach i żołądku
- można go parzyć i pić bez ograniczeń
- działa nawilżająco na organizm zwłaszcza płuca
- działa rozkurczowo
- okłady z naparu idealne przy alergii i podrażnionych oczach
- idealny do zup ze szpinaku, dyni, jarmuż
Pokrzywa – do leczenia i oczyszczania nerek, kamicy nerkowej, skąpomoczu, zapalenie pęcherza moczowego, dróg moczowych. Słynny medyk Avicenny pisał o niezwykłym działaniu pokrzywy na nerki.
Kurkuma – działa przeciwnowotworowo
- redukuje zły cholesterol
- usuwa złogi, rozpuszcza kamienie żółciowe
- w reumatoidalnym zapaleniu stawów, cukrzycy
- do koktajli
Słodka papryka – zawiera wit C, B, beta-karoten
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- poprawia apetyt
Oregano – idealny do sosów pomidorowych czy zup
Czarnuszka – pomocna w leczeniu raka trzustki, zmniejsza stany zapalne, objawy astmy, alergii. Wplywa na lepsza prace tarczycy. Zwiększa nasza odporność. Postaraj sie wprowadzić 1-2 łyżeczki dziennie przez 1-2 miesiące i zrób miesiąc przerwy.
Świeża kolendra i bazylia – przeciwzapalne antyoksydacyjne właściwości
Surowe kakao – duża zawartość magnezu