Prozdrowotna moc ziół

fotografia zioła na stole

Przyprawy to źródło antyoksydantów i działanie przeciwnowotowrowe

Curry wspomaga spalanie tłuszczu

  • przyspiesza przemianę materii
  • poprawia perystaltykę jelit

Cynamon pomocny przy przeziębieniach

  • bólach mięśni, biegunce, osłabieniach
  • chorobach skóry
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wzmacnia nerki

Cząber – idealny do ciężkostrawnych dań

  • ułatwia trawienie
  • działa moczopędnie
  • usuwa wzdęcia
  • poprawia perystaltykę jelit

Estragon – zawiera prowitaminę A , wit C

  • działa wiatrpędnie, przeciwwzdęciowo
  • poprawia trawienie
  • zmniejsza bóle menstruacyjne

Gałka muszkatałowa – oczyszcza krew

  • idealna przy zmęczeniu, ospałościpoprawia krążenie
  • zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie skóry
  • źródło antyoksydantów
  • idealna do szpinaka i brokułów
  • reguluje trawienie
  • Goździki – to nie tylko źródło aromatu, ale również w zdrowotne korzyści dla naszego zdrowia. Goździki idealnie pasują do naparów jesienno-zimowych, do herbaty z dodatkiem przypraw korzennnych.

Goździki,które utrzymują się na powierzchni to goździki świeże, tak własnie można je poznać.

  • wzmacniają układ immunologiczny
  • idealne do pieczonych jabłek i czerwonej kapusty
  • oczyszczają z toksyn, usuwają wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się skóry i powstawanie nowotworów
  • Witamina A, C, E, B6, K
  • Źródło potasu, wapnia, cynku, sodu, żelaza
  • Mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwgrzybicze
  • Pomagają zwiększyć odporność

Imbir – hamuje powstawanie zakrzepów

  • zawiera wapń, magnez, potas
  • poprawia ukrwienie mózgu
  • zwiększa wydajność umysłową i koncentrację
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • wzmaga apetyt
  • idealny na wzdęcia, działa rozkurczowo
  • pomaga chorym stawom
  • idealny na migreny czy bóle mięśni
  • idealny przy przeziębieniu, bólach gardła
  • nie stosować w przypadku gorączki

Kardamon

      • idealny w połączeniu z kawą, daje cudowny aromat i smak. Można też dodać rozgniecione ziarno do gotującego się ryżu czy kaszy, do koktajli

Kmin rzymski=kumin – dodatek do burgerów, hummusu, zup z soczewicą
zawiera żelazo, wapń, magnez, idealny na zaparcia

Koper włoski – na stany zapalne w jelitach i żołądku

      • można go parzyć i pić bez ograniczeń
      • działa nawilżająco na organizm zwłaszcza płuca
      • działa rozkurczowo
      • okłady z naparu idealne przy alergii i podrażnionych oczach
      • idealny do zup ze szpinaku, dyni, jarmuż

Pokrzywa – do leczenia i oczyszczania nerek, kamicy nerkowej, skąpomoczu, zapalenie pęcherza moczowego, dróg moczowych. Słynny medyk Avicenny pisał o niezwykłym działaniu pokrzywy na nerki.

Kurkuma – działa przeciwnowotworowo

      • redukuje zły cholesterol
      • usuwa złogi, rozpuszcza kamienie żółciowe
      • w reumatoidalnym zapaleniu stawów, cukrzycy
      • do koktajli

Słodka papryka – zawiera wit C, B, beta-karoten

      • pobudza wydzielanie soku żoładkowego
      • poprawia apetyt

Tymianek – działa moczopędnie, wiatropędnie

      • wzrost ciśnienia krwi
      • zwalcza pasożyty jelitowe
      • działa przeciwkaszlowo, przeciwzakrzepowo, oczyszcza płuca/oskrzela z wydzieliny, działa wykrztuśnie
      • redukuje stany zapalne – zapalenie oskrzeli
      • leczy dolne i górne drogi oddechowe
      • kiedyś wierzyli, że jest jak amulet – chroni przed złem i chorobami
      • działanie przeciwzapalne, rozgrzewające, antybakteryjne, usprawniające trawienie

Tymianek to naturalny antybiotyk, który doskonale sprawdza się także przy infekcjach zatok – inhalacje z tymianku udrożniają nos, redukują chorobotwórcze bakterie oraz zmniejszają ból głowy, który towarzyszy zapaleniu zatok oraz zwykłemu katarowi. Napary z tymianku mogą być wykorzystywane w celu łagodzenia stanów zapalnych gardła i błon śluzowych jamy ustnej. Wspomagają m.in. leczenie pleśniawek i aft, a także ropni okołozębowych, działając antyseptycznie i znieczulająco.

Oregano – idealny do sosów pomidorowych czy zup

Czarnuszka – pomocna w leczeniu raka trzustki

Świeża kolendra i bazylia – przeciwzapalne antyoksydacyjne właściwości

Surowe kakao – duża zawartość magnezu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*