Szaszłyki z łososia
2 łyżki sosu chilli lub ostrego paprykowego
połowa soku z limonki filet z łososia 300g pokrojony na grube kawałki – kostka 2/2cm
Sos śmietanowo-szpinakowy
1 cebula/por część biała
250 ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
gałka muszkatałowa
pół paczki szpinaku
ser pleśniowy np. Lazur
Dodatki:
pomidorki koktajlowe przekrojone na półłyżka z oliwy z oliwek
Sos śmietanowo-szpinakowy
Zacznij od rozgrzania patelni, wrzuć posiekaną cebulę/por i smażymy na złoto.
Dodaj śmietankę 250 ml, ser lazur do smaku i 1 wyciśnięty duży ząbek czosnku. Zamieszaj i zagotuj, by ser się rozpuścił. Dodaj szpinak najlepiej sałatkowy i przykryj pokrywką. Wyłącz gaz. W tym czasie przygotuj sobie wodę na makaron. Czekając, aż woda się zagotuje przygotuj sobie szaszłyki.
Zmieszaj sos chili z połową soku z limonki i obtocz w tym łososia. Nadziej go na patyczki do szaszłyków.
Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i rozgrzej patelnię grillową. Na rozgrzaną patelnię połóż szaszłyki i grilluj je 7-8 min, przewracając co 2 minuty.
Makaron również gotuje się ok 7 minut. Gotowy makaron przekładamy na patelnię to sosu, który również odpalamy by sos był gorący.
Wykładamy makaron z sosem, obok szaszłyki i dodatkowo można dodać słodkie pomidorki koktajlowe, delikatnie podsmażone na patelni grillowej.