Makaron do spaghetti i sos pomidorowy

Sos pomidorowy:
Podsmażam cebulę i czosnek, aż się przyrumienią.
Jeśli chcemy spaghetti z mięsem to wrzucam zmielone mięso i jak już się obsmaży to wlewam sos pomidorowy, przyprawy (tymianek, bazylię, oregano) i dusze pod przykryciem ok. 10 minut. Można też dodać pokrojoną w ćwiartki cukinię, paprykę w dużą kostkę.
Jak jest już gotowe wrzucam garść natki pietruszki.

Gotowanie makaronu do spaghetti:
W tym czasie gotuję makaron do spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam na durszlaku i z powrotem do garnka w którym się gotował. Wówczas w garnku zbierze się trochę wody, którą wykorzystam i przelewam trochę do przygotowanego sosu pomidorowego.
Wykładam makaron na talerz i polewam go 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami wody z gotowania. Mieszam. Wówczas makaron będzie bardziej mokry. Na to wylewam sos pomidorowy i mieszam. Dodaje oliwki i starty parmezan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*