Ilość: 9 kotlecików
Składniki:
• 0,5 szkl. ugotowanej fasoli czarnej
• 250 g ugotowanych ziemniaków
• 4 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki wody
• 1 mały czosnek podsmażony
• 0,5 cebuli obsmażonej
• tymianek, oregano, natka pietruszki
• sól, pieprz
• olej do smażenia
• bułka tarta do obtaczania kotlecików
Fasolę czarną moczę ok 10-12h. Po tym czasie gotuję według tego przepisu.
Na patelni podsmażam pokrojonej 0,5 cebuli i 1 czosnek na kolor złoty
Ziemniaki gotuję najlepiej w mundurkach, studzę. Rozgniatam widelcem.
Miksuję ugotowaną fasolę, dodaję obsmażoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz, tymianek, oregano i ponownie miksuję wszystko.
Przekładam do miski, gdzie są rozgniecione ziemniaki. Dodaję 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki wody
Formuję kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę na złoty kolor.