Jak przechowywać warzywa i owoce?

  • nie trzymaj cebuli wraz z ziemniakami, bo szybciej oba warzywa się psują
  • pomidory trzymaj w torebce papierowej, by ograniczyć dostęp światła . Pomidory nabierają wówczas smaku
  • dojrzewanie warzyw i owoców powoduje zawarty w nich etylen. Gaz ten produkują dojrzałe gruszki, mango, melon, ananas, pomidory, jabłka. Aby zbyt szybko nie popsuć owoców/warzywach należy je trzymać w torebce papierowej
  • brokuły podczas gotowania nie przykrywamy. A po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie, wówczas zachowają piękny zielony kolor
  • nie łącz ogórków z pomidorami czy papryką. Ogórki zawierają składnik zwany askorbinaza, jest to enzym utleniający witaminę C. Więc jeśli użyjesz go do sałatki, gdzie jest papryka czy pomidor, cała wartość odżywcza w witaminę C zostanie utleniona i sałatka zostanie jej pozbawiona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*