Jak gotować fasolę, by nie było wzdęć?

1 szklanka surowej fasoli
4 szklanki wody

– Zalewam 1 szkl. fasoli 4 szl. wody i moczę ją przez 8-12 godzin, nie dłużej bo później zaczyna się proces fermentacyjny. Moczymy, by skórka była bardziej miękka , bardziej strawna i szybciej się taka fasola gotuje.
– rano odlewam wodę, płuczę fasolę i wlewam nową wodę tak by poziom wody, był na wysokość 3 palcy nad fasolą
– gotuję bez przykrywania na najwyższym gazie około 15 minut. Potem przykrywam przykrywkę, zmniejszam płomień i gotuję 90 minut, można po 70 minutach sprawdzić czy fasola jest miękka. Nie solę podczas gotowania, bo skórka zrobi się twarda.
– jeśli fasola się ugotowała, wyłączam i studzę w tej wodzie co się gotowała. Wówczas można posolić i tak zostawić
– jak wystygnie to delikatnie przelewam na sicie tak by nie uszkodzić fasoli (by skórka nie popękała)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*