1 szklanka surowej fasoli
4 szklanki wody
– Zalewam 1 szkl. fasoli 4 szl. wody i moczę ją przez 8-12 godzin, nie dłużej bo później zaczyna się proces fermentacyjny. Moczymy, by skórka była bardziej miękka , bardziej strawna i szybciej się taka fasola gotuje.
– rano odlewam wodę, płuczę fasolę i wlewam nową wodę tak by poziom wody, był na wysokość 3 palcy nad fasolą
– gotuję bez przykrywania na najwyższym gazie około 15 minut. Potem przykrywam przykrywkę, zmniejszam płomień i gotuję 90 minut, można po 70 minutach sprawdzić czy fasola jest miękka. Nie solę podczas gotowania, bo skórka zrobi się twarda.
– jeśli fasola się ugotowała, wyłączam i studzę w tej wodzie co się gotowała. Wówczas można posolić i tak zostawić
– jak wystygnie to delikatnie przelewam na sicie tak by nie uszkodzić fasoli (by skórka nie popękała)