Humus

15 dag ciecierzycy surowej
sól, pieprz do smaku
10 uprażonego sezamu
2-3 ząbki czosnku
0,5 soku z cytryny lub limonki
3 łyżki z oliwy z oliwek
woda
0,5 łyżeczki sosu sojowego
szczypta mielonego kminku

Ciecierzycę zalać wodą i moczyć najlepiej przez noc (12 godzin). W tej samej wodzie gotujemy przez około 1h dodając odrobinę soli i studzimy. Jeśli hummus jest zbyt suchy dodajemy pozostają z gotowania wodę. Zmiksuj wszystko na gładką masę, jak za gęste to dodaj wody.
Hummus ma sporo białka. Można podawać z opiekanym chlebkiem pita. Dla urozmaicenia można dodać do hummusu pokrojone suszone pomidory, oliwki. Można też podawać z cykorią (cykoria to głównie woda, zatem możesz jeść garściami).

Humus można przechowywać w lodówce nawet do 6 dni. A w zamrażarce kilka miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*