Dunats – pączki z dziurką

Ilość porcji: ok. 27 paczków

Składniki:
30 g wody
45 g cukru
15 g drożdży
400 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 jajko
185 g mleka
40 g roztopionego masła
2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
smalec do głębokiego smażenia

1. Dużą miskę przygotuj na ciasto, w której będzie rosło.
2. Najlepiej do tego wykorzystać termomix
3. Do naczynia miksującego wlej 30 g wody, 45 g cukru i 15 g pokruszonych drożdży. Podgrzewaj 1 minutę/37C/obroty 2
4. Dodaj 400 g mąki, szczypta soli, jajko, 185 g mleka, roztopione masło 40 g i 2 łyżki spirytusu 96%. Wyrabiamy 2 minuty/termomix ustawiony na interwał.
5. Wyłożyć do miski, uformować kulę i przykryć miskę. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 7-8 cm wykroić koła.
Następnie kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm wykroić w środku mniejsze koła.
7. Wyrośnięte pierścienie i kuleczki zostawić do wyrośnięcia na opruszonym blacie na ok. 20-30 minut.
8. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzuć kawałek ziemniaka i jak zacznie być brązowy to oznaka, że olej ma już odpowiednią
temperaturę ok. 175 C.
9. Na tak rozgrzany olej wkładaj donuty i smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Układaj na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
10. Po wystudzeniu można zajadać. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*