Dunats – pączki z dziurką

Ilość porcji: ok. 27 paczków

Składniki:
30 g wody
45 g cukru
15 g drożdży
400 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 jajko
185 g mleka
40 g roztopionego masła
2 łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
smalec do głębokiego smażenia

1. Dużą miskę przygotuj na ciasto, w której będzie rosło.
2. Najlepiej do tego wykorzystać termomix
3. Do naczynia miksującego wlej 30 g wody, 45 g cukru i 15 g pokruszonych drożdży. Podgrzewaj 1 minutę/37C/obroty 2
4. Dodaj 400 g mąki, szczypta soli, jajko, 185 g mleka, roztopione masło 40 g i 2 łyżki spirytusu 96%. Wyrabiamy 2 minuty/termomix ustawiony na interwał.
5. Wyłożyć do miski, uformować kulę i przykryć miskę. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy ok. 7-8 cm wykroić koła.
Następnie kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm wykroić w środku mniejsze koła.
7. Wyrośnięte pierścienie i kuleczki zostawić do wyrośnięcia na opruszonym blacie na ok. 20-30 minut.
8. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzuć kawałek ziemniaka i jak zacznie być brązowy to oznaka, że olej ma już odpowiednią
temperaturę ok. 175 C.
9. Na tak rozgrzany olej wkładaj donuty i smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Układaj na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
10. Po wystudzeniu można zajadać. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*