Drożdżówka z dyni

Składniki na ciasto:
380 g puree z dyni (1,5 szklanki)
60 g masła roztopionego i przestudzonego
1 szklanka letniego mleka (225 g mleka)
skórka starta z 2 pomarańczy
600 g mąki pszennej tortowej – 5 szklanek
30 g świeżych drożdży lub 14 suchych
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka płaska cynamonu (5 g)
140 g cukru drobnego

Kruszonka:
Kruszonkę zrobić i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut
130 g mąki pszennej
75 g cukru
2 łyżeczki cynamonu 10 g
120 g roztopionego gorącego masła

Wpierw przygotowujemy ciasto:
Mleko 1 szkl. mieszamy z puree dyniowym (380 g), 60 g roztopionego masła oraz skórką z 2 pomarańczy.
600 g mąki łączymy z 30 g drożdżami i 140 g cukru drobnego, 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cynamonu.

Wyrabiamy ciasto tak długo, by było miękkie i elastyczne. Jak za bardzo się klei to dodajemy jeszcze 4 łyżki mąki (maksymalnie, nie więcej).!!

Wkładamy do miski oprószoną mąką i przykrywamy ściereczką. Czekamy ok 1 h by ciasto urosło. Po tym czasie uderzamy wyrośniętym ciastem o blat, lekko wyrabiamy i przekładamy do formy.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem i znowu czekamy, aż urośnie. Jak zima i nie ma gdzie rosnąć można wstawić do piekarnika na 15 min w 50C. Wstawimy do piekarnika na drugą półkę od dołu.
Potem ustawiam piekarnik na turbo 150C (lub bez termoobiegu 175C) i piekę 40-50 minut przy termoobiegu do suchego patyka.

Studzimy w piekarniku, lekko uchylone drzwiczki. Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Gdy mamy termomix lub maszynę do wypieku chleba:

Inna metoda to można wszystko składniki umieścić w termomixie lub maszynie do wypieku chleba. Wpierw wkładamy produkty płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Wyrabiamy dalej jak w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*