Na początek kilka najważniejszych kwestii, których warto przestrzegać:
– Posiłki należy jeść co 2-3 godziny.
– Unikaj potraw mlecznych, cukru, tłuszczu
– Pij dziennie minimum 2-3 litry wody
– Najlepiej jak mamy przerwę między jedzeniem a treningiem ok 2,5h. Wówczas organizm jest w stanie strawić dostarczone pożywienie (oczywiście wszystko zależy co jemy, z jakim IG)
Między obiadem a kolacją warto zadbać o przekąskę, aby podtrzymać poziom insuliny we krwi, regenerującej nam szybkość zużywania glukozy. Może to być owoc; jogurt; świeży sok z warzyw.
Na kolacje powinniśmy zaserwować sobie więcej białka a mniej węglowodanów
1 posiłek
6 BIAŁEK Z JAJEK+ OWOC
2 posiłek
100g piersi/schabu/cielęciny lub 150 ryby (DORSZ, MINTAJ, MORSZCZUK, SOLA, OWOCE MORZA)
6 BIAŁEK JAJ/PUSZKA TUŃCZYKA + 50G RYŻU BRĄZOWEGO/KASZY/MAKARONU RAZOWEGO + WARZYWA ( OPRÓCZ GROSZKU I KUKURYDZY)
3 posiłek
150 G PIERSI/CIELĘCINY/SCHABU lub 200G RYBY/PUSZKA TUŃCZYKA/9 BIAŁEK JAJ + WARZYWA
4 posiłek
100g piersi/schabu/cielęciny lub 150 ryby (DORSZ, MINTAJ, MORSZCZUK, SOLA, OWOCE MORZA)
6 BIAŁEK JAJ/PUSZKI TUŃCZYKA + 50G RYŻU BRĄZOWEGO/KASZY/MAKARONU RAZOWEGO + WARZYWA ( OPRÓCZ GROSZKU I KUKURYDZY
5 posiłek
150 G PIERSI/CIELĘCINY/SCHABU LUB 200G RYBY LUB PUSZKA TUŃCZYKA LUB 9 BIAŁEK JAJ + WARZYWA
Zobacz też przykładową dietę na spalenie tłuszczu