Crumble z jabłkami

Składniki:
4 średnie antonówki
1 łyżka brązowego cukru
cytryna
masło

Na kruszonkę:
2/3 szklanki mąki
4 łyżki brązowego cukru (lub jasnego cukru muscovado)
4 łyżki płatków owsianych
50 g masła
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli

lub kruszonka z płatkami owsianymi:

250 g mąki pszennej
150 g cukru
50 g płatków owsianych
opakowanie cukru waniliowego
150 g masła

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój na 4 części i skrop cytryną, by nie pociemniały. Przygotuj kruszonkę i włóż ją do lodówki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i włóż jabłka. Posyp cukrem, najlepiej brązowym. Na wierzch połóż kruszonkę. Wstaw do piekarnika na 40 minut, aż deser stanie się brązowy.

Możesz podawać z lodami lub kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*