Czas pieczenia: 35 minut, potem wyłączamy piekarnik i po 3 minutach uchylamy. Czekamy 10 minut i można wyjąć ciasto z piekarnika, by ostygło.
Średnica czerwonej tortownicy 15 cm lub keksówka
Jeśli chcemy przygotować to ciast z kremem na wierzchu to dzień wcześniej należy namoczyć nerkowce.
Ewentualnie krem na wierzch ciasta
1/5 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50 g nerkowców namoczonych przez noc
Ciasto:
150 g marchewek zmielonych
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego i namoczonego w 1/2 filiżance wrzącej wody
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki mielonego sproszkowanego imbiru
odrobina mielonej gałki muszkatołowej
110 ml oleju = 70 g oleju
105-110 g cukru
50 g mielonych podprażonych orzechów (nerkowce, migdały, włoskie)
garść skórki kandyzowanej
Ustaw piekarnik na 180C.
150 g marchewek obrać i zmielić, na mniejszych oczkach lub w blenderze. 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego i
zalej 1/2 filiżanki wrzącej wody i zostaw by spęczniało.
W misce wymieszaj ze sobą 150 g mąki pszennej, szczypta soli, 3/4 łyżeczki sody, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki mielonego sproszkowanego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
W blenderze zmiksuj ze sobą 110 ml oleju=70 g oleju, 110 g cukru, 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
namoczonego w 1/2 filiżanki wrzącej wody, garść skórki kandyzowanej, 50 g mielonych podprażonych orzechów (nerkowce, migdały, włoskie).
Połącz ze sobą wszystkie składniki. Wylej do tortownicy powstałą masę. Ja używam silikonowej formy więc jedynie delikatnie smaruję olejem, w innym przypadku warto wyłożyć papierem do pieczenia.
Wystudzone ciasto posmarować grubo kremem i posypać cynamonem.