Ciasteczka z imbirem i kardamonem

250 g mąki pszennej razowej + orkiszowej razowej
120 g masła o temperaturze pokojowej
110 g brązowego cukru
2 łyżki mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka cynamonu + kardamonu
szczypta soli (5 razy przekręcony młynek)

Ucieram w mikserze masło z cukrem na puszystą jasną masę. Dodaję jajko, potem mąkę i przyprawy. Wlewam mleko i dalej miksuję. Ciasto powinno być lepkie. Gdy będzie zbyt suche dodajemy jeszcze jedną łyżkę mleka.
Przygotowane ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie można ustawić piekarnik na temp. 200 C lub 190 C z termoobiegiem.
Po 30 minutach wyjmuję ciasteczka z lodówki i formuje kulki wielkości orzecha włoskiego
Wyjdzie 17-18 kulek. Układam je na blasze a następnie przyciskam stempel lub szklanką
tak by spłaszczyć je do okrągłych płaskich ciastek.
tak przygotowane ciastka wkładam do piekarnika i piekę około 15 minut aż zaczną się rumienić na brzegach. Wówczas wyjmuję
i kładę ciastka na kratkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*