Czas przygotowania:
4 porcje
Składniki:
250 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula pokrojona w kostkę
5 pomidorów pokrojonych w kostkę
0,5 szklanki czarnej ugotowanej fasoli
2 pomidory suszone
kumin mielony – 1 łyżeczka
garść kolendry świeżej lub natki pietruszki
4 ogórki korniszony
jalapeno kosteczkę według uznania
4 duże tortille
1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
jogurt naturalny gęsty, szczypiorek i czosnek
ser cheddar lub ser feta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię, odrobina oleju rzepakowego i wrzuć pokrojoną cebulę w kostkę. Podsmaż na złoty kolor. Dodaj mięso mielone. Posól i popieprz, dodaj łyżeczkę zmielonego kuminu. Smaż kilka minut. Dodaj 1 paprykę pokrojoną w kosteczkę i 3 pomidory pokrojone w kostkę i 2 suszone pomidory pokrojone w kostkę. Smaż, aż woda z pomidorów odparuje, by nie było to wodniste.
Przygotowujemy burrito:
0,5 szklanki ugotowanej fasoli czarnej rozgnieść
Na patelni rozłóż placek, połóż rozgniecioną fasolę. Na to przesmażone, mielone mięso, 1 ogórek korniszon pokrojony w słupki, natka pietruszki i pokruszony ser feta.