Czas przygotowania:
Zamarynować indyka i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Składników dużo ale przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut.
Składniki marynaty:
sok z 1 małej cytryny lub limonki
20 ml oliwy z oliwek
20 ml gęstego jogurtu naturalnego
20 ml soku pomidorowego
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli
odrobina pieprzu
1 łyżeczka oregano
szczypta cynamonu
Reszta składników:
400 g piersi z indyka pokrojona na 1 cm kostkę
ryż lub placki tacos
salsa pomidor+feta:
2-3 pomidor kroję w kostkę lub pomidorki koktajlowe kroję na połowę
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g pokruszonego sera feta
natka pietruszki
ocet balsamiczny
Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Następnie dodaję pokrojonego indyka i wszystko dokładnie mieszam. Wstawiam do lodówki.
Następnego dnia wyjmuję indyka i przekładam na sitko by pozbyć się nadmiaru marynaty.
Rozgrzewam patelnię (może też być grillowa), dodaję 2 łyżki oleju rzepakowego, rozgrzewa i dodaję indyka. Smażę kilka minut mieszając.
Można podać z salsą pomidorową z fetą i ryżem. Albo zjeść z plackami tacos.