Składniki:
Miseczka czerwonej soczewicy
1/4 ostrej długiej papryczki z pestkami
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 l woda + bulion warzywny
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
puszka mleczka kokosowego ile ml??
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól pieprz
natka pietruszki lub kolendra
1 limonka
Rozgrzewam na patelni 2 łyżki oleju rzepakowego dodaję startą na małych oczkach marchewkę i dodaję posiekaną drobno papryczkę chili.
Duszę wszystko 2 minuty. Dodaję łyżkę masła i 2 ząbki czosnku i duszę jeszcze 1 minutę. Całość zalewam 1 l wody + bulionu
warzywnego, solę i pieprzę. Gotuję 10 minut. Dodaję soczewicę i gotuję jeszcze 15 minut, tak by wszystko było miękkie.
Dodaję mleczko kokosowe, 1 limonkę i zagotowuję. Całość blenduję i dodaję posiekaną natkę pietruszki lub kolendry gotowe.