Zawartość kofeiny w herbacie

Wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania bez wypicia przynajmniej jednej kawy w ciągu dnia. Zazwyczaj zaczynamy dzień od filiżanki kawy i później także sięgamy po ten napój. Kawa dodaje nam energii oraz pozwala nam nie zasnąć. Jednak picie kawy w nadmiarze wcale nie jest dla nas takie dobre. Dlatego warto pomyśleć o innym rozwiązaniu.

Już jakiś czas temu udowodniono, że herbata również może pobudzać organizm. Wystarczy wiedzieć jaką pić. Niewiele osób ma świadomość tego, że kofeina w herbacie sprawia, że ma ona praktycznie takie samo zastosowanie jak kawa.

Można więc spokojnie pić herbatę i dzięki temu mieć energię do wykonywania codziennych czynności. Z całą pewnością nasz organizm nam za to podziękuję. Ilość kofeiny w herbacie jest zależna od rodzaju herbata. Najwięcej jest jej w herbacie japońskiej Matcha.

Herbatę pije każdy z nas. Ale czy zastanawialiśmy się, czemu kofeina znajduje się w herbacie?
Gdy pijemy herbatę ten składnik pobudza i pomaga w skupieniu, utrzymując mózg w gotowości do działania. Obróbka herbaty ma minimalny wpływ na zawartość kofeiny w finalnym produkcie. Na zawartość kofeiny w naprze ma wpływ również parzenie. Tak zwane herbaty ekspresowe oddają szybciej kofeinę do naparu. Herbata nie pobudza bardziej niż kawa.

Ile jest kofeiny w herbacie?

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie, jest podawane że herbata zielona ma więcej kofeiny ale jakie są to ilości w stosunku do kawy, nic takiego nie znalazłam.

Po co kofeina dodawana jest do herbaty?

Herbatę pije każdy z nas. Ale czy zastanawialiśmy się, czemu kofeina znajduje się w herbacie?
Kofeina w herbacie ma inne działanie niż w kawie. Gdy pijemy herbatę ten składnik pobudza i pomaga w skupieniu, otrzymując mózg w gotowości do działania. Obróbka herbaty ma minimalny wpływ na zawartość kofeiny w finalnym produkcie.

Proces, który może obniżyć zawartość kofeiny w herbacie jest fermentacja. Tej obróbce poddawane są herbaty dojrzałe, produkowane metodą przyśpieszoną. Na zawartość kofeiny w naprze ma wpływ parzenie. Tak zwane herbaty ekspresowe oddają szybciej kofeinę do naparu. Herbata nie pobudza bardziej niż kawa. W 100 ml herbaty znajduje się trzykrotnie mniej kofeiny. Jeżeli jednak będziemy dłużej parzyć herbatę to będzie miała w sobie więcej kofeiny, więc warto trochę krócej zaparzać herbatę.

Zawartość kofeiny w herbacie

Kofeina w herbacie w sposób kompleksowy oddziałuje na nasz organizm. Wielu osobom wydaje się, że im dłużej parzony napar, tym niższa jest zawartość omawianego związku. Nic bardziej mylnego! Takie napoje wcale nie działają uspokajająco, a wręcz przeciwnie. Mogą pobudzić do działania, a także dodać energii. Nie są one więc polecane w stanach silnego lęku, czy stresu. Badania naukowe potwierdzają, że zawartość kofeiny w herbacie w dużej mierze zależy od czasu parzenia. Im jest on dłuższy, tym wyższa ekstrakcja omawianego związku.

Oczywistym jest, że herbata nie pobudza tak silnie jak kawa. Nawet odmiana gyokuro uznawana za „herbaciane espresso” posiada niższą zawartość niż tradycyjna kawa. Nie należy jednak przesadzać z ilością omawianego produktu, szczególnie jeśli nasz organizm wykazuje wrażliwość na wspomnianą substancję.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*