
Tatar z łososia wędzonego – idealny na święta
- ok. 300 g wędzonego na zimno łososia
- sok z 1/2 cytryny
- koperek
- cebula, ewentualnie kapary
- oliwa z oliwek/olej
- sól, pieprz do smaku
Z Łososia zdjąć skórę i wyjąć ewentualnie ości. Pokroić drobno lub zmielić w sitku o dużych oczkach. Następnie pokrój cebulę również w drobną kosteczkę, część daj do łososia, a część zostaw jako dodatkowe przystrojenie i możliwość zjedzenia.
Przełóż pokrojonego łososia i cebulę do miski, przypraw solą i pieprzem, skrop cytryną i dodaj pokrojony koperek i polej oliwą z oliwek. Wymieszaj wszystko dokładnie. Ułóż na talerzu w kulkach i udekoruj gałązkami koperku. z boku ułóż pokrojoną cebulę, ewentualnie ogórka i oliwki, kapary.
Włóż do lodówki by schłodzić.