Smażone krewetki na maśle z czosnkiem, chili

200 g (około 20 sztuk) krewetek (najlepiej gotowe ugotowane i zamrożone)
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
30 g masła
opcjonalnie 40 ml białego wina
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oliwy extra vergine
sól morska do smaku
garść natki pietruszki
1/2 papryczki chili drobno posiekanej

Jeśli mamy mrożone krewetki, należy włożyć je na sito i rozmrozić, a następnie wysuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 posiekane ząbki czosnku i o,5 papryczki chili drobno posiekanej. Smaż∑ i zdejmuję na półmisek (uwaga by nie przypalić czosnku). Oliwa przejdzie wówczas smakami i ostrością.

Na rozgrzany olej (palnik na max) wrzucam wysuszone krewetki i smażę 1,5 minuty stale mieszając. Wlewamy wino i odparowujemy dalej na maksymalnym ogniu ok 1,5 minuty. Dodaję 30 g masła, 2 łyżki oliwy z oliwek. Posól, dopraw odrobiną soku z cytryny i posiekaną natką. Podawaj od razu z bagietką zgrillowaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*