Racuchy drożdżowe

racuchy drożdżowe z jabłkiem

Składniki:

1 szklanka letniego mleka
10 g drożdży1 łyżka cukru
1,5 szkl. mąki
1 jajko
ewentualnie jabłko lub banan

Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj 10 g drożdży w 1 szklance mleka + 1 łyżka cukru. Odczekaj chwilę (1-2 minuty )i dodaj do miski mąkę 1,5 szklanki + 1 jajko + rozpuszczone drożdże w szkl. mleka z cukrem. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką. Szybko, chwilę, nie za długo i odstaw do wyrośnięcia ciasto na 10 minut.

Gotowe ciasto można smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym lub kokosowym. Nakładaj 1 łyżkę, nie więcej. Możesz do gotowego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłko lub banan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*