Krewetki wg przepisu Gordona – przepis dla 4 osób

krewetki smażone

Składniki dla 4 osób:

1 łyżka różowego pieprzu
0,5 łyżeczki soli morskiejSkórka i sok z 2 limonek
3 łyżki oliwy z oliwek
500 g surowych, obranych krewetek królewskich
1 łyżka grubo posiekanej kolendry
100 g majonezu
Sałata lodowa kilka listków do przybrania – na to wyłóż krewetki usmażone

Sposób przygotowania:

Za pomocą tłuczka i moździerza zmielić ziarna pieprzu różowego i sól na gruby proszek.
100g majonezu i sok z 1 limonki wymieszaj ze sobą

Włóż skórkę z limonki i sok z drugiej limonki do dużej miski, a następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszankę rozdrobnionego, różowego pieprzu.

Dodaj krewetki i, używając czystych dłoni, delikatnie podrzucaj, aż będą dobrze pokryte.

Umieść dużą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, a gdy jest bardzo gorąca, dodaj krewetki. Smaż przez 2-3 minuty, regularnie mieszając, aż wszystkie krewetki będą różowe i usmażone.

Wyrzuć krewetki na talerz, posyp kolendrą i podawaj natychmiast z majonezem limonkowym i dużą zieloną sałatą.

Ciekawostka dotycząca różowego pieprzu:
Różowe ziarna nie są technicznie pieprzem; w rzeczywistości są rodzajem jagód, ale mają pieprzny smak i aromat, i chociaż są nieco łagodniejsze, mogą być stosowane w wielu takich samych potrawach jak zwykły pieprz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*