Kotlety z buraków pieczonych

Składniki ok. 12 kotletów średnica ok 10 cm:

  • upieczone buraki 500 g
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 180 g lub 3 szklanki ugotowanej 570 g

  • 1 cebula ok 100 g
  • 2 ząbki czosnku duże
  • 70 g siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych lub 60 g zwykłej mąki (0,5 szklanki)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól , pieprz

Ugotuj kaszę jaglaną (przeważnie na 1 szkl. kaszy 2,5 szkl. wody)

Upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obieramy i bardzo drobno kroimy cebulę w kostkę i dodajemy utarty czosnek. Płatki owsiane mielimy i dodajemy do buraków. Dodajemy również ugotowaną kaszę jaglaną, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 70 g siemienia lnianego, oliwa z oliwek, kmin rzymski, sól, pieprz.

Piekarnik nagrzewamy do 190 C termoobieg. Formujemy z masy kotlety wielkości ok. 10 cm średnica. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy uformowane kotlety ok. 20 min. i przewracamy na drugą stronę i jeszcze 10-15 min.

Można podawać jako burgery z rukolą lub sałatą, pomidorem, musztardą i ketchupem oraz ogórkiem konserwowym. Do tego można dodać surowe plastry cebuli najlepiej czerwonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*