Składniki ok. 12 kotletów średnica ok 10 cm:
- upieczone buraki 500 g
- 1 szklanka kaszy jaglanej 180 g lub 3 szklanki ugotowanej 570 g
- 1 cebula ok 100 g
- 2 ząbki czosnku duże
- 70 g siemienia lnianego
- 0,5 szklanki płatków owsianych lub 60 g zwykłej mąki (0,5 szklanki)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek
- sól , pieprz
Ugotuj kaszę jaglaną (przeważnie na 1 szkl. kaszy 2,5 szkl. wody)
Upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obieramy i bardzo drobno kroimy cebulę w kostkę i dodajemy utarty czosnek. Płatki owsiane mielimy i dodajemy do buraków. Dodajemy również ugotowaną kaszę jaglaną, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 70 g siemienia lnianego, oliwa z oliwek, kmin rzymski, sól, pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do 190 C termoobieg. Formujemy z masy kotlety wielkości ok. 10 cm średnica. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy uformowane kotlety ok. 20 min. i przewracamy na drugą stronę i jeszcze 10-15 min.
Można podawać jako burgery z rukolą lub sałatą, pomidorem, musztardą i ketchupem oraz ogórkiem konserwowym. Do tego można dodać surowe plastry cebuli najlepiej czerwonej.