Kofeina w herbacie – zawartość i działanie

Kofeina to naturalny związek występujący w roślinach. Od dawna znana jest z właściwości pobudzających. Duże jej ilości znajdują się w kawie, ale nie tylko. Napoje typu cola, suplementy diety czy leki przeciwbólowe to produkty, które również zawierają kofeinę.

Substancja ta ma różne nazwy. Jako guaranina występuje w guaranie i wchodzi między innymi w skład napojów energetyzujących. Z kolei mateina to jeden ze składników yerba mate. Teina to nic innego jak kofeina w herbacie. Ilość tej substancji w napoju zależy od takich czynników jak gatunek liści, sposób suszenia, jakość herbaty czy czas parzenia. Długi czas parzenia sprawia, że herbata mocniej pobudza, ale na pewno nie bardziej niż kawa. Co ciekawe, za sprawą innych związków działa jednocześnie rozluźniająco. Niższą zawartość kofeiny ma herbata biała, wyższą- czerwona i czarna.

Czy herbata zawiera kofeinę?

Wiele osób myśli, że kofeina znajduje się wyłącznie w kawie. To właśnie ona dodaje nam energii niezbędnej do działania. Prawdę jest, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej dnia. Opisywana substancja stawia na nogi, a także skutecznie redukuje zmęczenie. Kofeina w herbacie również pobudza, a także działa rozluźniająco. Może ona poprawić samopoczucie, czy też usprawnić pracę układu pokarmowego. Owy związek na każdy organizm oddziałuje nieco inaczej.

Najwięcej kofeiny znajduje się w czarnej herbacie, która cieszy się największą popularnością. Warto wiedzieć, że im dłużej parzony napar, tym większa zawartość kofeiny. Pomimo tego, że jest ona spora, to nadal około trzy razy niższa niż w tradycyjnej kawie. Jest to więc bezpieczniejsza opcja dla tych, którzy borykają się ze skokami ciśnienia, czy też chorobami serca.

Kofeina w herbacie – zawartość i działanie

Herbata to napój, który przede wszystkim posiada wiele walorów smakowych, ale i również działa pobudzająco lub uspakajająco. Jest to wywar z różnego rodzaju liści roślin, uznawany w niektórych kulturach jako rytuał, czas na rozmowy oraz wspólne spędzanie czasu.

Co oprócz walorów smakowych posiada herbata? Ile kofeiny mieści się w wywarze herbacianym? Jaki wpływ na organizm posiada ten składnik?

Głównym składnikiem, który tworzy smak i popularność naparów herbacianych jest kofeina. To właśnie dzięki niej możliwe jest pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, jak również przyśpieszenie metabolizmu. Kofeina w herbacie również poprawia koncentrację, pomaga w zmniejszeniu skutków migreny, relaksuje.

W wywarze liści herbaty znajduje się znacznie mniej kofeiny niż w ziarnach kawy, a 200 ml przyrządzonego napoju mieści w sobie około 30- 50 mg substancji. Kofeina posiada wiele pozytywnych cech, jednak pita w nadmiarze może zaszkodzić organizmowi i zdrowiu człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*