Jak zacząć głodówkę?

Jak najbardziej można stosować głodówkę, nie za często, najlepiej jednodniowe. Jednak zanim przystąpimy do postów, najlepiej skonsultować się z lekarzem, by dowiedzieć się że nie ma przeciwskazań.

Spróbuj dzień rozpocząć od sytego śniadania, a ostatni posiłek spożyć nie później niż 10h później – tak, aby między ostatnim posiłkiem ,a porannym śniadaniem było przynajmniej 14h przerwy.

Jeśli to dla Ciebie za duże wyzwanie – na początek spróbuj podziału na 12h okna żywieniowego i 12h postu nocnego – w kolejnym tygodniu przesuwając tę granicę o kolejną godzinę.

Uwaga: Nie chodzi o to, aby się głodzić. W trakcie okna żywieniowego spożywaj wszystkie niezbędne dla Ciebie kalorie – chodzi jedynie o zmianę pór spożywanych posiłków.

Czyli wieczorem jemy np ok. 19:00 ostatni posiłek i do 8:00 rano nic nie jemy (czyli 13 h trwa post). Warto to wydłużyć i nie jeść przez 14 h codziennie.

Raz w tyg. maksymalny czas głodówki do jakiego warto dojść to 72 h max 

Tego typu głodówka może składać się z picia tylko i wyłącznie soków owocowych i warzywnych – najlepiej świeżo wyciskanych, herbatek ziołowych i oczywiście wody. Dobrze również spożywać jabłka, zawierające pektynę co idealnie działa na przewód pokarmowy i wspomaga pracę Twojej wątroby. Idealnie oczyszcza organizm z toksyn.

Jak sobie radzić z niechcianym głodem?

dwa sposoby by nie podjadać śmieciowego jedzenia, słodyczy.

Zjedz jabłko z orzechami lub banan z masłem orzechowym. Te dwa połączenia sprawią, że głód minie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*