Historia kawy, herbaty opublikować dodać fotę

Herbata ma dużo pozytywnych właściwości, m.in. relaksuje, rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność. Herbatę piło się już w 2700 roku p.n.e. natomiast kawa ma korzenie w Afryce, w I tysiącleciu p.n.e.

Kiedyś kawa i herbata uchodziły za używki, dzisiaj doceniane są ich walory zdrowotne. Kawa i herbata mają działanie przeciwdepresyjne. Zawarte w nich polifenole usuwają z organizmu wolne rodniki, które wpływają na efekt starzenia się.

Najsilniejsze właściwości prozdrowotne mają herbaty zielone zwłaszcza pochodząca z Japonii herbata zielona Sencha. Senchę należy parzyć bardzo krótko bo tylko 2 minuty w temp. ok. 80 stopni C. Nie można jej zalewać wrzątkiem, bo wówczas cenny zawarty w nich związek galusan epigallokatechiny(EGCG) ulega wówczas rozpadowi.

Pijąc kawę czy herbatę warto wybierać dobre gatunkowo i najlepiej ich nie słodzić. Kofeina rozjaśnia umysł, podnosi poziom koncentracji, jest pomocna po nieprzespanej nocy. Z ilością herbaty również nie można przesadzać, można wypić maksymalnie 5 filiżanek na dzień. Kawa ma także działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega też chorobom nerek i udarom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*