Historia herbaty i prawidłowe parzenie

Herbata ma dużo pozytywnych właściwości, m.in. relaksuje, rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność. Herbatę piło się już w 2700 roku p.n.e. natomiast kawa ma korzenie w Afryce, w I tysiącleciu p.n.e.

Kiedyś kawa i herbata uchodziły za używki, dzisiaj doceniane są ich walory zdrowotne. Kawa i herbata mają działanie przeciwdepresyjne. Zawarte w nich polifenole usuwają z organizmu wolne rodniki, które wpływają na efekt starzenia się.

Najsilniejsze właściwości prozdrowotne mają herbaty zielone zwłaszcza pochodząca z Japonii herbata zielona Sencha. Senchę należy parzyć bardzo krótko bo tylko 2 minuty w temp. ok. 80 stopni C. Nie można jej zalewać wrzątkiem, bo wówczas cenny zawarty w nich związek galusan epigallokatechiny(EGCG) ulega wówczas rozpadowi.

Pijąc kawę czy herbatę warto wybierać dobre gatunkowo i najlepiej ich nie słodzić. Kofeina rozjaśnia umysł, podnosi poziom koncentracji, jest pomocna po nieprzespanej nocy. Z ilością herbaty również nie można przesadzać, można wypić maksymalnie 5 filiżanek na dzień. Kawa ma także działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega też chorobom nerek i udarom.

Herbata jest idealnym sposobem na cieszenie się chwilą, na rozmowy z rodziną, przyjaciółmi. Wiele dostępnych na rynku herbat to pył – śmieci resztki tego co zostało z herbat. Nie mają nic wspólnego z dobrą jakościowo herbatą. Często są pakowane w torebki, by dało się to zaparzyć.

Najlepiej wybierać herbatę z liściami herbaty, pozwijanymi, połamanymi ale z liściami, a nie pyłem. Taka herbata
ma przede wszystkim głębszy, bardziej aromatyczny charakter. Oczywiście picie herbat w torebkach nie ma nic złego,
ale żeby tam były liście a nie sam pył.

Plastik w herbatach

Problem tego typu pojawia się zwłaszcza w herbatach w torebkach tzw. piramidkach – trójkątnych torebkach. Najlepiej przerzucić się na pewną i najzdrowszą herbatę liściastą.

Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Krok pierwszy – Jakość wody to najważniejsza zasada, woda z kranu/przefiltrowana powinna być zaparzona 1 raz. Nie gotuj ponownie tej samej wody, ponieważ cały dostępny w niej tlen znika.

Druga najważniejsza zasada – dopilnuj, by temperatura wody była odpowiednia dla danej odmiany herbaty. Wówczas zapewnisz równowagę smaków, aromatów i uzyskasz idealny napar.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*