Fondant czekoladowy z lejacą czekoladą

fondant czekoladowy z wisienką na górze fotografia

Składniki do przygotowania fondanta:
• 200 g mąki pszennej
• 200 g ciemnej gorzkiej czekolady
• 200 g masła
• 200 g cukru
• 4 całej jajka
• 4 żółtka jaj
• 5 suszonych pomidorów z zalewy
• 2 suszone ostre papryczki chili
• 3 łyżki kakao
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wpierw nagrzewam piekarnik 200C.

1. Czekoladę 200 g roztapiamy w garnku. Temperatura roztapianej czekolady nie może przekroczyć 60°C. Do roztapianej czekolady dodaję masło, kiedy się stopi, mieszam na jednolitą masę i odstawiam do wystygnięcia

2. Do jednej miski wrzucam 4 jajka, 4 żółtka i 200 g cukru, wszystko ubijam na puszystą jednolitą masę. Tak przygotowaną masę dodaję do czekolady z masłem, wszystko dokładnie mieszam.

Masę doprawiamy szczyptą soli i szczyptą papryczki chili.

3. Do masy dodaję posiekane bardzo drobno suszone pomidory z zalewy. Potem dokładam partiami przesianą przez sito mąkę 200 g i dokładnie mieszam.

4. Foremki na ciastka smaruję roztopionym masłem. Nakładam masę do wysokości ¾ foremki.

5. Ciasto w foremkach wkładamy najlepiej 30 minut w lodówce i dopiero potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 10 minut. Ciasto powinno mieć wypieczone brzegi i być płynne w środku.

6. Ciastka podajemy przybrane kwaśną śmietaną lub jogurtem
PS Ciasto możesz przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i przygotować kiedy przyjdą goście.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*