Ciecierzyca w pomidorach

fotografia ciecierzyca

Składniki na ciecierzycę w pomidorach:
350 g passaty pomidorowej
250 g ciecierzycy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
2 szalotki pokrojone w kostkę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno startego imbiru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka tymianku
szczypta kminu rzymskiego
jako dodatek można podać 100 g ugotowanego ryżu Basmati

Ciecierzycę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu aż będzie miekka.

Na patelni podgrzewam 2 szalotki pokrojone w kostkę wraz z gałązką rozmarynu. 2 ząbki czosnku rozcieram z 1 łyżeczką startego imbiru w moździeżu. Dodaję do podsmażonej cebuli. Dodaję 1 łyżkę tymianku i szczypta kminu rzymskiego.
Gdy zaczyna pachnieć dodajemy 350 g passaty pomidorowej i ugotowanej wcześniej 250 g ciecierzycy (lub ciecierzycy ze słoika, nie z puszki).
Można też dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę i wszystko razem dusimy. Na koniec dodajemy sól i pieprz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*