Brownie bez mąki

brownie przybrany z karmelem

Składniki na brownie bez mąki:

  • 125 g gorzkiej czekolady 65-70 %
  • 100 g masła
  • 30 50 ml wody
  • 1/4 szkl. brązowego cukru

Nastaw piekarnik na 160 C termoobieg na środkowej półce i połóż nie blachę, tylko kratkę.
W garnku roztopić czekoladę z masłem a następnie dodaję 1/4 szkl. cukru, który również się rozpuszcza. Wystudzić.

  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 3 żółtka

Mieszam 1/4 szkl. brązowego cukru z 3 żółtkami na gładką masę (jak kogel mogel) i dodaję do przestudzonej masy z czekoladą.

Jak wszystko połączę (szybko) przelewam do krótkiej formy keksówki lub małej okrągłej formy 17 cm średnica.

Formę należy wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut. Ciasto wyrośnie ale później trochę opadnie. Na górze zrobi się chrupiąca lekko skórka, a w środku będzie miękkie i rozpływające się ustach.

Zapraszam też na inne sprawdzone przepisy na brownie tym razem z dodatkiem mąki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*