
Składniki na batoniki owsiano-czekoladowe:
200 g płatków owsianych
25 g wiórków kokosowych, można też dodać odrobinę sezamu albo zastąpić wiórki sezamem
150 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe itp.) – można też dodać rodzynki, żurawinę100 g gorzkiej czekolady
140 g masła
50 g cukru
5 łyżek miodu płynnego
szczypta soli
Jak będziemy mieszać składniki to nie musimy tego robić dokładnie, najważniejsze by zrobić to szybko. Nie należy tego mieszać długo i dokładnie.
Wysmarować formę masłem albo wyłożyć ją pergaminem i delikatnie posmarować masłem.
1 SPOSÓB – w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę, cukier i miód i szczypta soli. Zalewamy tym zmieszane ze sobą płatki, orzechy i wiórki.
2 SPOSÓB – czekolady nie rozpuszczamy tylko kruszymy i mieszamy z płatkami oraz orzechami.
Jak formę już mamy przygotowaną to wkładamy do lodówki na 20 min.
Formę 20×20 wykładamy masą i dociskamy. Pieczemy w piekarniku 170 C z termoobiegiem do 30 minut. Gdyby się rozlatywały to warto dodać trochę więcej masła orzechowego lub namoczonych (garść daktyli namoczonych we wrzątku) tak, by konsystencja była bardziej zwarta.