Batoniki owsiano-czekoladowe

batoniki owsiane fit

Składniki na batoniki owsiano-czekoladowe:

200 g płatków owsianych
25 g wiórków kokosowych, można też dodać odrobinę sezamu albo zastąpić wiórki sezamem
150 g orzechów (migdały, włoskie, laskowe itp.) – można też dodać rodzynki, żurawinę100 g gorzkiej czekolady
140 g masła
50 g cukru
5 łyżek miodu płynnego
szczypta soli

Jak będziemy mieszać składniki to nie musimy tego robić dokładnie, najważniejsze by zrobić to szybko. Nie należy tego mieszać długo i dokładnie.

Wysmarować formę masłem albo wyłożyć ją pergaminem i delikatnie posmarować masłem.

1 SPOSÓB – w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę, cukier i miód i szczypta soli. Zalewamy tym zmieszane ze sobą płatki, orzechy i wiórki.

2 SPOSÓB – czekolady nie rozpuszczamy tylko kruszymy i mieszamy z płatkami oraz orzechami.

Jak formę już mamy przygotowaną to wkładamy do lodówki na 20 min.

Formę 20×20 wykładamy masą i dociskamy. Pieczemy w piekarniku 170 C z termoobiegiem do 30 minut. Gdyby się rozlatywały to warto dodać trochę więcej masła orzechowego lub namoczonych (garść daktyli namoczonych we wrzątku) tak, by konsystencja była bardziej zwarta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*